Koncept SEV vsebuje razvoj in izdelavo LEV za krajše potovalne razdalje v:

  • urbanem okolju

  • ruralnem okolju

  • sistemu deljenja vozila (car sharing)

  • zeleni logistiki v urbanih središčih

LEV koncept SEV zapolnjuje prazen prostor med E-kolesom, E-motorjem, E-skirojem in EV razreda M in omogoča uporabo v vseh vremenskih pogojih. Razvoj in izvajanje LEV koncepta SEV sta usmerjena predvsem v energetsko varčnost, v osebno varnost, uspešno pridobivanje energije z rekuperacijo, ki nastaja v poteku vožnje pri zaviranju, pri vožnji po strmini navzdol in tudi pri nihanju celotne mase vozil vozila. Posebna pozornost je namenjena približevanju ničelnem ogljičnem odtisu v celotni življenski dobi. Energetska varčnost je odvisna predvsem od teže, zračnega upora in pravilno izbranega pogonskega sistema. Ciljna vrednost energetske varčnosti LEV koncepta SEV znaša cca 50 -60 Wh/km (5-6 kWh/100 km)

Za uspešno izvedbo LEV koncepta SEV se je upoštevalo določena tehnična izhodšča :

energetsko varčnost in rekuperacija energije

osebna varnost

minimalna teža

minimalni zračni upor

razgradljivost vozila

enostavno vzdrževanje in čiščenje vozila

LEV koncept SEV sledi ES homologaciji za dvo in trikolesna motorna vozila (L6e, L7e).

Platforma

Osnovna platforma temelji na samonosni karoseriji izdelano z tehnologijo kompozitnih materialov. Karoserija je oblikovana in izdelana v kapljičasti obliki, ki omogoča dober aerodinamični efekt (Cx= 0,2) in z zelo ojačenem zaključkom, ki se na zadnjem delu končuje z varnostnim lokom v obliki aerodinamičnega krila, ki preprčuje poškodbe potnikov pri eventuelni prevrnitvi vozila. Karoserija je tudi konstrukcijsko ustrezno ojačena proti bočnimi in drugimi udarci.

Baterijski sklop,
odlagalni prostor

Potniški prostor na sprednjem delu je rezerviran za baterijski sklop ( Li Fe PO4, 10 kWh, 48V) in nad baterijskim sklopom tudi odlagalni prostor (300 l) za osebno prtljago.

Pogonski sklop

Inovativni pogonski sklop preko dveh elektromotorjev (3 kW+ 3 kW, 48 V) in avtomatskega menjalnika (CVT) poganja zadnja kolesa z zoženim kolotekom (420 mm). Predstavljen način pogona omogoča optimalno izrabo motornega navora, zelo zmanjšuje vpliv zagonskih tokov in zadošča za končno hitrost (80 km/h), pospeševanje (0-60 km/h – 8 sek) in tudi solidno vožnjo v klančino (20 %) (40-50 km/h).Izvedba pogonskega sklopa zelo vpliva tudi na podaljšanje življenske dobe baterije.

Polnjenje

Baterije v baterijskem sklopu (10 kWh) se praviloma polni preko hišne napeljave (220/380V) v treh urah (220V) in eni uri (380V). Baterije v baterijskem sklopu je možno polniti tudi na hitrih polnilnicah, vendar se to ne priporoča zaradi večjih energetskih obremenitev, kar negativno vplivajo na življenjsko dobo baterij.

Rekuperacija energija

Dobra stran elektromotornega pogona je v lastnosti, da se pri zaviranju ali vožnji po klančini navzdol elektromotor iz pogonske smeri preusmeri v generatorsko smer, ki pri tem pridobiva električno energijo in jo shranjuje v baterijah baterijskega sklopa. Električno energijo se lahko pridobiva tudi med vožnjo, kjer se izkorišča nihalno energijo mase EV in se preko elektrogeneratorskih blažilnikov in super kondezatorjev tudi shranjuje v bateriskem sklopu. Sončna energija, ki deluje na vozilo, predvsem v ugodnih vremenskih razmerah se enako preko solarnih elementov prav tako shranjuje v baterijskem sklopu. Cilj LEV koncept SEV je shraniti do 50 % energije.

VZDRŽEVANJE

Znano je, da je vzdrževanje EV manj zahtevno zaradi manjšega števila sesavnih delov. LEV koncept SEV je še dodatno prijaznejši z manj obremenjenimi in enostavnejšimi deli, ki so vgrajeni v LEV koncept SEV. To pomeni tudi daljšo življensko dobo LEV koncept SEV.

RAZGRADNJA

Vsako napravo – tudi EV vozilo – je potrebno po življenski dobi razgraditi in po možnosti uporabiti odpadne surovine v nadaljni produkciji. Materiali vgrajeni v LEV koncept SEV so standardni (problem baterij je globalni ) zato je tudi razgradnja v okviru sedanjih standardov.

ČIŠČENJE

LEV koncept SEV je namenjen tudi za sistem carsharing. Ta sistem odpira nekaj dodatnih vprašanj in to predvsem v zvezi z čiščenjem vozila med posameznimi predajami. V tem obdobju po dostopnih informacijah še ne deluje zadovoljivo. Morda je to zaradi manjše aktivnosti neopazno. Z razširitvijo sistema pa je pričakovati določene probleme. Končne rešitve še ni, so pa določene ideje, ki še niso dovršene vendar obstaja veliko možnostjo končnega uspeha – enostavnejše čiščenje.

STANJE PROJEKTA

Med l.2006 in l. 2018 sa bila izdelana dva prototipa LEV koncept SEV in tudi preizkušena domačih testirnih poligonihv realnem. Kljub temu,da je potrebno nekatere detajle še nekoliko izboljšati, se je med preizkušanjem LEV koncept SEV dokazalo, da je konceptualna zasnova vozila primerna za predvideni uporabo. Za nadaljevanjem aktivnosti v smeri izdelave predproizvodne količine bo potrebno prenoviti tudi nekaj kozmetičnih detajlov.

LEV koncept SEV

predvideva doseganje konkurenčne cene (do 10 000 EUR), v tehničnem pogledu pa ustrezna težo, varnost, zmanjšan zračni upor, izboljšan rekuperacijski postopek, kar v skupnem seštevku pomeni, manjšo porabo električne energije v primerjavi z konkurenčnimi EV. Notranjost je prostorna z dobrim pregledom na dogajanje v prometu in je v tem segmentu konkurenčna z EV višjega cenovnega razreda.

Tehnični podatki

Število sedežev 2
Motor (kW) 6
Navor (Nm) 20
CVT prenos da
Pospešek  0-60  (s) 8
Max. hitrost  (km/h) 80
Domet (km) 100-150
Kapaciteta baterij (kWh) 10
Tip baterije LiFePO4
Polnjenje hišna nap. – 0 – 100% (h) 3
Poraba energije (kWh/100 km) 4-6
Dimenzije L x W x H  (m) 2,45 x 1.5 x 1,5
Medosnost (m) 1,8
Kolotek spredaj/zadaj (m) 1,3/0,42
Premer obračanja (m) 5,2
Odlagalni prostor max. (L) 300
Teža (kg) 350